Electrocardiograma (EKG), radiografia pulmonara si testul de efort

EKG in repaus la pacientii cu angina este deseori normala, dar poate arata semne ale lipsei cronice de oxigen (ischemie) sau o cicatrice mai veche a unui atac de cord vindecat (infarct miocardic).

EKG
EKG

EKG poate arata tulburari ale ritmului cardiac, cum sunt batai premature si tulburarile electrice in egala masura cu cresterea cordului. EKG-ul este un test valoros pentru pacientii cu boli cardiace, dar un EKG normal nu inseamna ca pacientul nu are angina.

EKG-ul facut in repaus poate prezenta urmatoarele anomalii:

  • Diagnosticarea unui infarct miocardic acut la pacientii cu dureri de piept. EKG ramane, inca, cea mai importanta analiza facuta pentru diagnosticarea unui infarct. Tomografiile computerizate costisitoare si analizele sangelui nu pot inlocui, in acest caz, ieftinul EKG.
  • Un atac cardiac vechi, care a provocat o cicatrice in muschiul cardiac.
  • Lipsa acuta de oxigen la pacientii cu angina instabila.
  • Schimbarile ischemice cronice datorate lipsei de oxigen sau schimbarilor care indica faptul ca ventriculul stang este suprasolicitat.
  • Tulburarile electrice de tipul blocajelor la nivelul fasciculelor electrice, numite bloc de ramura principala dreapta sau stanga sau bloc cardiac.
  • Batai ventriculare premature si o varietate de ritmuri cardiace anormale care provoaca palpitatii.
  • Marirea ventriculului drept sau stang si a atriului stang.
  • O zona foarte slaba a muschiului cardiac (anevrism).
  • Un ritm cardiac lent, care poate indica boala nodului sinusal generator (pacemaker). Daca este disponibil un EKG mai vechi, este foarte utila o comparatie a aspectului undelor. In consecinta, este util pentru pacientii care calatoresc in afara tarii sa aiba asupra lor una din ultimele electrocardiograme facute.

Acest lucru poate preveni intarzierile in camera de garda si o externare mai rapida din spital.

  • Alte cateva tulburari pot fi apreciate printr-un EKG facut in repaus: lipsa sau excesul de potasiu si calciu, intoxicatia digitalica, pericardita, cordul atletilor, problemele musculare si altele.

In ciuda aparitiei unor analize cardiologice foarte sofisticate si costisitoare, EKG-ul isi pastreaza, in continuare, utilitatea ca fiind singura analiza sigura pentru diagnosticarea unui infarct. Analiza poate indica, deasemenea, prezenta unui infarct nou sau vechi, precum si alte afectiuni asociate.

EKG si Testul de efort

Electrocardiograma (EKG) realizata in timpul unui exercitiu fizic ajuta, de obicei, la diagnosticarea anginei si poate fi folosita pentru interpretarile ulterioare pentru a putea detecta progresarea bolii arteriale coronare.

Testul este foarte util in selectarea pacientilor pentru angioplastie coronara sau chirurgie de bypass coronarian.

Radiografia pulmonara

O radiografie pulmonara este, de obicei, normala la pacientii cu angina dar este intotdeauna anormala la pacientii cu insuficienta cardiaca si este frecvent anormala la cei care au o boala valvulara semnificativa, cardiomiopatie sau boala cardiaca congenitala.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *