Cofeina prezenta in cafea este cea mai consumata substanta psihoactiva din lume. Acesta substanta poate ajuta si la pierderea kilogramelor in plus, crescand metabolismul.
Cafeaua contine mai multe substante care pot influenta metabolismul.
Cofeina este una dintre ele, aceasta stimuland sistemul nervos. Teobromina si teofilina au si ele legatura cu cofeina, avand un efect stimulator.
Acidul clorogenic este o alta substanta pe care o contine cafeaua, ea putand ajuta la incetinirea absorbtiei carbohidratilor.
Cu toate acestea, cea mai importanta dintre acestea este cofeina, efectul ei asupra corpului uman fiind studiat in amanuntime de oamenii de stiinta.
Expertii spun ca aceasta blocheaza in creier un neurotransmitator inhibitor denumit adenozina. Prin blocarea sa, cofeina creste secretia neurotransmitatorilor dopamina si norepinefrina.
Trimite semnale la celulele grase pentru ca acestea sa descompuna grasimea.
Aceeasi substanta creste si nivelul de adrenalina din sange, aceasta ajungand la tesutul gras si trimitand semnale de descompunere a grasimilor, urmata de eliberarea lor in sange.
In plus, mai creste si rata metabolica cu aproximativ 3-11%, consumarea unei doze mai mari avand un efect mai pronuntat asupra metabolismului. Urmarea este arderea grasimii din corp.
Oamenii de stiinta ne anunta ca, din pacate, efectul nu este atat de pronuntat in cazul persoanelor obeze si al celor in varsta.
Cofeina poate imbunatati performantele sportive ale oamenilor prin mobilizarea crescuta a acizilor grasi din tesuturile grase. Studiile arata ca performanta sportiva poate creste si ea cu 11-12% datorita cofeinei.
In timp, corpul uman nu mai reactioneaza la fel la efectul cofeinei, insa aceasta substanta are capacitatea de a reduce pofta de mancare si de a ne ajuta sa mancam mai putin.