Cuprins articol:
Multi tineri au probleme cu afectiunile cardiace ca urmare a stilului de viata nesanatos pe care il duc, a alimentatiei dezechilibrate, a lipsei de miscare si a stresului in care traiesc. Bolile coronariene se caracterizeaza prin ingustarea arterelor coronare, in urma depunerii unor grasimi pe peretii acestora, cu aparitia placilor de aterom.
Infarctul miocardic apare in urma intreruperii fluxului de sange catre aceste artere si se manifesta, potrivit medicilor, mai ales peste varsta de 40 de ani.
Totusi, in ultimii ani a crescut incidenta acestei probleme si la persoanele mai tinere. Expertii sustin ca afectiunea coronariana la tineri reprezinta o problema foarte grava, ca urmare a efectelor sale asupra modului de viata al tinerilor.
Specialistii spun ca unul dintre factorii care poate cauza aparitia unui infarct miocardic este reprezentat de fumat. Acesta reprezinta cel mai des intalnit factor de risc pentru boala coronariana la tineri. De pilda, s-a observat ca majoritatea tinerilor care fac infarct sunt fumatori.
Provenienta dintr-o familie de cardiaci creste riscul infarctului
De asemenea, o alta cauza de producere a unei afectiuni coronariene este cea legata de provenienta dintr-o familie de cardiaci. Expertii afirma ca descendentii unor persoane care au suferit de o boala coronariana sunt mai predispusi la a face infarct fata de cei care provin dintr-o familie in care nu au existat astfel de probleme.
Printre alti factori de risc se numara obezitatea, colesterolul marit sau factorii de mediu.
De exemplu, mai multe cercetari au comparat valorile grasimilor serice la tinerii si varstnicii cu boala coronariana si au observat ca pacientii tineri au inregistrat cifre mai mari ale trigliceridelor sau grasimilor rele si mai mici ale colesterolului „bun”, HDL. Iata cum poti creste colesterolul bun, HDL!
In plus, medicii mai sustin ca la unii tineri se constata anomalii ale glicemiei serice si prezenta in sange a unor particule mici de colesterol care predispun la aparitia aterosclerozei. Totusi, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala se pare ca sunt mai putin intalnite la tinerii cu boala coronariana decat la cei varstnici, spun medicii.
O alta cauza mai putin intalnita a aparitiei infarctului miocardic la tineri poate fi o vasculita, respectiv inflamarea arterelor coronare, care determina aparitia anevrismelor coronare si a infarctului miocardic.
Contraceptivele orale si drogurile, cauze al infarctului
Studiile au aratat faptul ca la pacientii tineri cu infarct miocardic au mai fost gasiti si alti factori de risc, precum folosirea contraceptivelor orale la femeile tinere, mai ales in cazul in care acestea fumeaza, utilizarea drogurilor, anomalii ale coagularii sangelui, care cauzeaza aparitia cheagurilor de sange pe arterele coronare.
Stresul
In plus, la pacientii mai tineri, stresul joaca un rol important in aparitia acestei afectiuni cardiace, mai ales ca urmare a ritmului trepidant in care traiesc si muncesc tinerii din ziua de astazi, a joburilor stresante si a societatii actuale.
S-a observat ca tinerii supusi testelor, care nu au implinit varsta de 45 ani la care se efectueaza coronarografie, prezinta modificari ale arterelor coronare diferite fata de cele inregistrate la cei in varsta.
Expertii spun ca la acesti tinerii se observa numai mici neregularitati ale peretelui vascular la coronarografie sau au numai o artera afectata, spre deosebire de cei in varsta, la care se intalnesc mai multe artere coronare afectate, astfel incat riscul producerii unui infarct este mai mare.