Copii, v-ati spalat pe dinti? Aceasta este intrebarea, deoarece o igiena bucala defectuoasa in copilarie are efecte dezastruoase mai tarziu.
Spalatul pe dinti la copii si implicarea parintilor in igiena bucala a copiilor
Inca de la aparitia primilor dintisori este foarte important sa invatati si obisnuiti copilul cu pasta si periuta de dinti, deoarece cariile pot aparea si la cei de varste fragede.
La inceput, cand copilul este mic, este sarcina parintilor sa-i curete dintisorii. Incepand cu varsta de 2 ani, copilul are deprinderea necesara pentru a folosi singur periuta de dinti. Dar, dupa ce el s-a „spalat” singur pe dinti, este datoria parintilor sa refaca aceasta operatie.
Cel putin pana la varsta de 6 ani trebuie sa fim atenti la modul in care copilul se spala pe dinti.
Obiecte necesare pentru spalarea pe dinti a copiilor
Pentru copii, se va alege o periuta de dinti potrivita varstei. La fel ca si pentru adulti, periuta copilului este personala, aceasta nu se imprumuta, se limpezeste bine dupa fiecare utilizare si trebuie schimbata o data la 2-3 luni.
Cand copilul este mic, se va alege o pasta de dinti care contine o cantitate mai mica de fluor, urmand ca, pe masura ce copilul creste, cantitatea de fluorulsa fie mai mare.
In comert se gaseste o mare varietate de articole destinate igienei bucale, speciale pentru copii si care sunt impartite pe categorii de varsta.
Cand si cat timp ne spalam pe dinti?
In medie, spalarea pe dinti trebuie sa dureze minimum 2 minute, un minut pentru partea de sus si unul pentru partea de jos.
Este foarte important ca spalarea dintilor sa se faca cel putin de doua ori pe zi. Spalarea dintilor inainte de culcare este esentiala, in caz contrar, bacteriile si zaharurile ce raman in gura vor ataca dintii si vor duce la aparitia cariilor.
Prima vizita la dentist
Incepand cu varsta de 2 ani, putem face o vizita la stomatolog pentru ca acesta sa observe daca au aparut toti dintisorii copilului si daca acestia sunt corect pozitionati. Cu aceasta ocazie, copilul se va familiariza cu cabinetul stomatologic.
Chiar daca nu are carii, copilul trebuie dus la dentist o data pe an pentru ca acesta sa-i observe evolutia danturii.
Sfat pentru parinti – Spalatul pe dinti la copii
Sa nu uitam ca cel mai usor mod de a invata un copil sa faca ceva este chiar exemplul personal. Deci, dragi parinti, fiti un model pozitiv pentru copilul dumneavoastra.