Hemoglobina este produsă la nivelul măduvei osoase şi se găseşte în hematii. Intr-o singură hematie există 240-300 de milioane de molecule de hemoglobină şi într-un milimetru cub de sânge există 4,5 până la 6 milioane de celule.
Cel mai frecvent tip de hemoglobina este tipul A, care este compus din patru molecule de hem (molecule ce conţin fier): două lanţuri de alfa-globină şi două lanţuri de beta-globină (glo-bina este o proteină respiratorie). La adultul normal, hemoglobina A reprezintă aproximativ 95 la sută din totalul de hemoglobină.
Mai există două forme de hemoglobină. Hemoglobina A2, compusă din două lanţuri de alfa-globină şi două lanţuri de delta-globină, ce reprezintă 2 până la 3,5 la sută din hemoglobină şi hemoglobina F (sau hemoglobina fetală) compusă din două lanţuri de alfa-globină şi două lanţuri gamma-globină, ce reprezintă, în mod normal, mai puţin de 2 la sută din cantitatea de hemoglobină umană.
Hemoglobina umană constă din două lanţuri de alfa-globine şi două lanţuri de beta-globine. Fiecare moleculă este capabilă să transporte o moleculă de oxigen.